Estd. 2010

AIIMS

AIIMS May 2012 MD/MS Recall (All 200 Questions)

AIIMS MAY 2012 was more predictable with too many repeats and repeat related questions. Atleast 150+ questions had conclusive answers. To clear your doubts and predict your marks, here are the questions and the possible answers for you, prepared with the help of inputs from PG aspirants countrywide.Here are the questions and answers from AIIMS May 2012 for you. Correct mistakes and provide more options.

Like any other recall, this one isn’t perfect and will never be without your contribution. So help others and yourself contributing few questions and options.

The recall will be subjectwise. The recall should be over by three days maximum. All commentors and subscribers will be entitled to a free pdf of the finished copy 🙂

ANATOMY
1. A 50 year old female has undergone mastectomy for Ca Breast. After Mastectomy, Patient is not able toextend, adduct and internally rotate the arm. There is damage to nerve supplying which muscle?A. Latissimus DorsiB. Pectoralis Major

C. Teres Minor

D. Long head of Triceps

Ans: A. Latissimus Dorsi
2. Muscle spared by complete transection of cranial part of accessory nerveA. StylopharyngeusB. PalatopharyngeusC. Salpingiopharyngeus

D. Cricopharyngeus

Ans: A. Stylopharyngeus [Not checked]
3. Cervical vertebra is differentiated from the Thoracic vertebra by the presence of (Twisted Nov 2006)A. Foramen TransversariumB. Triangular ForaminaC. Upward facing facets

D. Larger Vertebral Body

Ans: A,B ,& C. Best Ans: A. Foramen Transversarium

 

 

4. In complete unilateral damage to Hypoglossal nerve, all are true EXCEPT (May 2008)A. Atrophy on affected sideB. Deviation of tongue towards the site of lesionC. Deviation of Larynx to the contralateral side during swallowing

D. Loss of tactile sensation on tongue on affected side

Ans: D. Loss of tactile sensation on tongue on affected side
5. Which of the following is True?A. Hypothalamus is part of brainstemB. Occipital lobe is part of Cerebral CortexC. Medulla is part of Limbic System

D. All of the above

Ans: B. Occipital lobe is part of Cerebral Cortex
PHYSIOLOGY
6. CSF pressure is mainly regulated by (May 2011)A. Rate of CSF formationB. Rate of CSF AbsorptionC. Cerebral Blood Flow

D. Venous Pressure

Ans: B. Rate of CSF Absorption
7. On exposure to cold, a neonate shows all of the following mechanism EXCEPT (Nov 2011, Nov 2006)A. ShiveringB. Crying and flexion of body like fetus positionC. Cutaneous Vasoconstriction

D. Increased production of Noradrenaline for breakdown of brown fat in adipose tissue

Ans: A. Shivering
8. Without external cues, the sleep-wake cycle in humans (AI 2012)A. Does not continueB. Continue with cycle length of 24 hoursC. Continue with cycle length of less than 24 hours

D. Continue with cycle length of more than 24 hours

Ans: D. Continue with cycle length of more than 24 hours [Confirmed]

 

9. All of the following are true for ADH, EXCEPTA. Post-operative increase in secretionB. NeurosecretionC. Increased secretion when plasma osmolality is low

D. Act on distal tubule and increase permeability

Ans: C. Increased secretion when plasma osmolality is low
10. Critical Closing volume isA. Volume at the end of forceful expirationB. Volume at the end of forceful inspirationC. Volume remaining after Functional Residual Capacity is measured

D. Close to Residual Volume

Ans: D. Close to Residual Volume [Confirmed]
11. During moderate exercise, blood flow to brain (AI 2008)A. IncreasesB. DecreasesC. No Effect

D. First increases then decrease

Ans: C. No Effect
12. Corticospinal injury is associated with all EXCEPTA. Babinski sign presentB. Loss of fine movements in fingers and handC. Superficial abdominal reflex absent

D. Clasp knife rigidity

Ans: C. Superficial abdominal reflex absent [Probable]
13. Ventricular Depolarization starts fromA. Posterobasal part of ventricleB. Basal part of ventricleC. Uppermost part of Interventricular septum

D. Left part of Interventricular septum

Ans: D. Left part of Interventricular septum
14. Left lobe is responsible for (?)A. Appreciation of MusicB. Spatial orientationC. Fine Motor Movement / Visual Stimuli Processing (?)

 

D. Written and Spoken Language
Ans: C. Fine Motor Movement [IMO, not checked]
BIOCHEMISTRY
15. Fluorescence meansA. Spontaneous illumination in darkB. Release of longer wavelength light on absorbing light of short wavelengthC. Release of shorter wavelength light on absorbing light of longer wavelength

D. Release of equal wavelength light at constant rate

Ans: B. Release of longer wavelength light on absorbing light of short wavelength [Not Checked]
16. Gluconeogenesis in Fasting state is indicated by (?)A. Citrate activation by acetyl co-a carboxylase (?)B. Pyruvate Carboxylase activation by Acetyl CoA (?)C. Fructose 1,6 bisphosphate activation by Pyruvate Kinase (?)

D. Fructose 2,6 bisphosphate activation by PFK-1 (?)

Ans: C. Fructose 1,6 bisphosphate activation by Pyruvate Kinase (?) [Probable, Not checked]
17. DNA estimation can be done byA. SpirometerB. SpectrophotometerC. pH meter

D. Sphygmometer

Ans: B. Spectrophotometer
18. Food with maximum Cholesterol contentA. EggB. Coconut OilC. Hydrogenated Fats

D. Ghee (Hydrogenated)

Ans: A. Egg [Done Dana Dan]
19. If more than one codon codes for same amino acid, this phenomenon is known as – (Nov 2011, Nov 2006)A. DegeneracyB. Frame-Shift MutationC. Transcription

D. Mutation

 

Ans: A. Degeneracy
FORENSIC MEDICINE
20. Last organ to be dissected during autopsy in asphyxia death (May 2008)A. NeckB. HeadC. Abdomen

D. Thorax

Ans: A. Neck
21. Active partner in lesbianism is called asA. FemmeB. BuggerC. Catamite

D. Dyke

Ans: D. Dyke [Thanks to Educational Movies]
22. A person was found dead with bluish green frothy discharge at the angle of mouth and nostrils. What is thediagnosis?A. Arsenic poisoningB. Copper poisoning

C. Mercury poisoning

D. Lead poisoning

Ans: B. Copper poisoning [Probable, Not Checked]
23. Heat stiffening in muscles occurs above temperature (*C)A. 30B. 40C. 50

D. 60

Ans: D. 60
24. A man was found with suicidal shot on right temple. The gun was in his right hand. The skull was burst open.There was charring and cherry red coloration in the track inside. What can be said about shot?A. Contact ShotB. Close shot

C. Shot within range of smoking

 

D. Shot within range of tattooing
Ans: A. Contact Shot
25. Which of the following anti-estrogen drug is used in estrogen receptor positive breast cancer? (Nov 2010,Reverse May 2011)A. TamoxifenB. Clomiphene Citrate

C. Estrogen

D. Adriamycin

Ans: A. Tamoxifen
26. A woman consumes several tabs of Amytryptalline. All of the following can be done except? (Print MistakeNov 2010)A. Sodium Phenobarbitone infusion for alkalization of urineB. Gastric Lavage

C. Diazepam for seizure control

D. Atropine as antidote

Ans: D. Atropine as antidote [A seems doubtful, but D is outright wrong]
27. According to recent Supreme Court Judgment, Doctor can be charged for Medical Negligence under 304-A,only ifA. If he is from corporate hospitalB. If negligence is from inadvertent error

C. Res Ipsa Loquitor

D. Gross Negligence

Ans: D. Gross Negligence
28. A person breaks someone’s mandible in alleged fight. Police canA. Arrest with warrantB. Arrest without warrantC. Declare him hostile and put him in jail

D. Put him in mental asylum

Ans: ?? [Still no reliable source/reference about whether grevious cognizable or not]
29. Choking is seen in (Repeat)A. RevolverB. PistolC. Shotgun

D. Rifle

 

Ans: C. Shotgun
30. In Breslau’s second life test, organ tested isA. BrainB. HeartC. Lung

D. Stomach and Intestine

Ans: D. Stomach and Intestine
31. A patient comes with Pinpoint pupil, salivation, tremors and red tears. Cholinesterase level was 30% ofNormal. Probable Diagnosis is (?)A. OP PoisoningB. Dhatura

C. _

D. _

Ans: A. OP Poisoning
32. A case of murder with gunshot is reported. A metal bullet is recovered from the body. Primary and Secondarymarkings on a metal bullet can be used for (?)A. Identification of weaponB. To know the range of firing

C. Severity of tissue damage

D. _

Ans: A. Identification of weapon [Most Probable, Not checked]
PATHOLOGY
33. Edema in Nephrotic Syndrome is due to (Nov 2010)A. Na+ and Water retentionB. Increased venous pressureC. Protein Loss

D. Hyperlipidemia

Ans: C. Protein Loss [Opposition, kindly give me solid ref.]
34. Fixative used in Histopathology (Topic AI 2011)(?)A. Ethyl AlcoholB. Buffered Neutral 10% FormalinC. Glutaraldehyde

 

D. Bouin’s Solution (?)
Ans: B. Buffered Neutral 10% Formalin [Not checked]
35. In Barrett’s EsophagusA. Intestinal MetaplasiaB. Intestinal DysplasiaC. Gastric Dysplasia

D. Squamous Metaplasia

Ans: A. Intestinal Metaplasia
36. About Bombay Blood Group, all are true EXCEPTA. Lack of A,B and H antigen on RBCB. Lack of A, B and H antigen in SalivaC. Lack of other Blood Group Antigens

D. Presence of Anti-A, Anti-B and Anti-H antibody in blood

Ans: C. Lack of other Blood Group Antigens [Most Probabale]
37. Most common mechanism of GERD (?)A. Transient decrease in pressure at lower esophagusB. Hypotension at lower esophageal sphincterC. Hiatus Hernia

D. _

Ans: A. Transient decrease in pressure at lower esophagus [Confirmed in Harribhaiya]
38. Bradykinin in acute inflammation causes (Twisted AI 2010)A. VasoconstrictionB. Pain at the sign of inflammationC. Bronchodilatation

D. Decreased vascular permeability

Ans: B. Pain at the sign of inflammation

 

A.B.C.D.
Mitochondrial InheritanceAutosomal DominantX-linked RecessiveAutosomal Recessive
Ans: A. Mitochondrial Inheritance
40. Which of the following suggest Irreversible Cell Injury? (Nov 2007) (?)A. Mitochondrial SwellingB. Amorphous Density in MitochondriaC. Ribosomal Disaggregation

D. Chromosomal ___ (?)

Ans: B. Amorphous Density in Mitochondria [ Still have doubts about other options]
41. In Lewis Triple Response, redness when skin is scratched with a pointed object is seen due toA. Axon Reflex causing VasoconstrictionB. Histamine Release due to local injury to mast cells by pointing deviceC. Free Nerve Endings

D. Endothelial Damage leading to increase in permeability

Ans: B. Histamine Release due to local injury to mast cells by pointing device [Probable]
PHARMACOLOGY
42. Drug causing acquired Nasolacrimal duct obstructionA. TimololB. PilocarpineC. Dorzolamide

D. Brimonidine

Ans: ??? [All, another inf/sup vestibular for coming years. Leave it]
43. Antibiotic associated with ColitisA. NeomycinB. ChloramphenicolC. Clindamycin

D. Vancomycin

Ans: C. Clindamycin [Not checked myself]

 

 

39. Inheritance is (Twisted MAy

44. Drugs banned by International Olympics Committee are all EXCEPT

 

 

A.B.C.D.
SalbutamolSodium CromoglycateSpironolactoneErythropoietin
Ans: B. Sodium Cromoglycate
45. What is true about First Order Kinetics?A. Constant amount of drug is eliminatedB. Rate of elimination is constantC. Free drug concentration increased after successive doses

D. Rate of Elimination is proportional to plasma concentration of the drug

Ans: D. Rate of Elimination is proportional to plasma concentration of the drug [Fcuk! English Comprehension Q]
46. Despite having short half-life, PPI acts longer becauseA. Causes irreversible inhibition of proton pump. Acid secretion suppressed till new pumps are generatedB. Get trapped in canaliculiC. Enteric coated tablets causing slow release

D. Prodrugs and needs generation of active metabolites

Ans: A. Causes irreversible inhibition of proton pump. Acid secretion suppressed till new pumps are generated[Not checked]
47. False about Antiepileptics isA. Phenytoin and Carbamazepine act by prolongation of inactivated state of Na+ ChannelsB. Diazepam is anti-epilepticC. Carbamazepine used for Trigeminal Neuralgia

D. Lamotrigine acts by opening of GABA mediated Cl- channels

Ans: D. Lamotrigine acts by opening of GABA mediated Cl- channels [A seems weird but D is outright wrong]
MICROBIOLOGY
48. In a 5 year old boy who has history of pyogenic infections by bacteria with polysaccharide-rich capsules, whichof the following investigations should be done? (AI 2012)A. IgA deficiencyB. IgG1 deficiency

C. IgG2 deficiency

D. IgA and IgG2 deficiency

Ans: ?? [Not checked]

 

49. Sputum can be disinfected by all EXCEPT (Nov 2010)A. AutoclavingB. BoilingC. Cresol

D. Chlorhexidine

Ans: D. Chlorhexidine
50. Which of the following factor is responsible for deciding whether an immunoglobulin will remain membranebound or get secreted (AI 2011)A. RNA SplicingB. Class switching

C. Differential RNA Processing

D. Allelic Exclusion

Ans: C. Differential RNA Processing
51. A patient presents with signs of pneumonia. The bacterium obtained from sputum was a gram positive cocciwhich showed alpha hemolysis on sheep agar. Which of the following test will help to confirm the diagnosis?(Topic AI 2011)A. Optochin sensitivity

B. Bacitracin sensitivity

C. Coagulase test

D. cAMP test

Ans: A. Optochin sensitivity
52. With reference to antibiotic resistance, all of the following statements are true EXCEPT (Nov 2011, AI 2012)A. Most common mechanism is production of neutralizing substancesB. Plasmid mediated antibiotic resistance is always transmitted verticallyC. Complete elimination of the target is the mechanism of resistance to Vancomycin in some the strains of

enterococcus

D. Alteration of target is the mechanism of resistance in some of the Pneumococcal strains

Ans: B. Plasmid mediated antibiotic resistance is always transmitted vertically
53. A patient has Bilirubin =0.9 mg/dl, elevated SGPT & SGOT (~1500-1600 IU/L). HBsAg positive, Anti HBC IgMnegative, Anti Hepatitis E IgM positive. Patient has (?)A. Chronic Hepatitis B infection with Hepatitis E superinfectionB. Hepatitis E Infection

C. Co-infection with Hepatitis B & Hepatitis E

D. Infection with mutant Hepatitis B virus

 

Ans: A. Chronic Hepatitis B infection with Hepatitis E superinfection [IAMS Repeat 2x]
54. A young male patient presented with urethral discharge. On urine examination pus cells were found but noorganisms. Which method would be best for cultures? (Nov 2011, May 2007, Nov 2006)A. McCoy Cell LineB. Thayer Martin Medium

C. L.J. Medium

D. Levinthal Medium

Ans: A. McCoy Cell Line
55. A person working in abattoir with pustules on hand which turned into ulcer. Which of the following wouldhelp best in diagnosis? (Nov 2011)A. Polychrome Methylene BlueB. Carbol fuschin

C. Acid Fast Stain

D. Calcoflour white

Ans: A. Polychrome Methylene Blue
PREVENTIVE AND SOCIAL MEDICINE
56. In certain population, there were 4050 births in last one year. There were 50 still births. 50 infants died within7 days whereas 150 died within first 28 days. What is Neonatal Mortality Rate? (Nov 2010)A. 50B. 62.5

C. 12.5

D. 49.5

Ans: A. 50
57. Leprosy is not yet eradicated becauseA. No effective vaccineB. Highly Infectious but low pathogenicityC. Only humans are reservoir

D. Long incubation period

Ans: D. Long incubation period [Probable, still not satisfied]
58. A person found some correlation between fatty food intake and diseases due to obesity. He did this bycollecting data from food manufacturers and hospitals respectively, such a study is (Nov 2010)A. Ecological

 

B. Cross sectionalC. Psephological studyD. Experimental study
Ans: A. Ecological
59. Bias can be eliminated by all EXCEPT (Nov 2010)A. MatchingB. BlindingC. Randomization

D. Multivariate Analysis

Ans: D. Multivariate Analysis
60. A study revealed lesser incidence of carcinoma colon in pure vegetarians than non-vegetarians; by which itwas concluded that Beta-carotene is protective against cancer. This may not be true because the vegetariansubjects may be consuming high fiber diet which is protective against cancer. This is an example of (Nov 2010)A. Multifactorial Causation

B. Causal Association

C. Confounding factor

D. Common association

Ans: C. Confounding factor
61. According to The Workmen’s Compensation Act, 1923, which of the following is considered an occupationaldisease?A. TyphoidB. Anthrax

C. Tetanus

D. Dengue

Ans: B. Anthrax
62. True about Indian Reference Male isA. Age 20-39 yearsB. Weight 65 kgC. Work is mainly sedentary

D. Works for 10 hours

Ans: C. Work is mainly sedentary [Confirmed, Lovely Q]
63. Application of Incubation period is all EXCEPTA. To differentiate co-primary cases from secondary casesB. To find out time for isolation

 

C. To find out time for QuarantineD. To prevent infection to the contacts of the infected person
Ans: B. To find out time for isolation [Most probable]
64. Common to both Acute and Chronic Malnutrition is (May 2007)A. Weight for AgeB. Height for AgeC. Weight for Height

D. BMI

Ans: A. Weight for Age
65. True about Rashtriya Swasthya Bima Yojna (?)A. Insurance company runs the schemeB. Government run insurance scheme for employeesC. Government run insurance scheme for poor’s

D. _

Ans: C. Government run insurance scheme for poor’s
66. Natural Disaster causing maximum deathsA. HydrologicalB. GeologicalC. Meteorological

D. Climatological

Ans: A. Hydrological [If floods are considered Hydrological]
67. In 13-15 year female child, Recommended Daily Protein Intake isA. 0.68B. 0.95C. 1

D. 1.33

Ans: D. 1.33 [Actual value is 1.13]
68. In Acute Flaccid Paralysis Surveillance, Re-Evaluation of post-polio residual paralysis is done atA. 60 daysB. 90 daysC. 6 weeks

D. 6 months

Ans: A. 60 days

 

69. Which of the following is best suited for the role of social worker? (?)A. Health professional involved in physiotherapyB. Health professional involved in coping strategies, interpersonal skills, adjustment with familyC. A person involved in finding jobs and economic support for disabled

D. Health professional _____ (?)

Ans: B. Health professional involved in coping strategies, interpersonal skills, adjustment with family [Done DanaDone]
70. A sexually active, long distance truck driver’s wife comes with vaginal discharge. Under Syndromic Approach,which drug should be given?A. Metronidazole, Azithromycin, FluconazoleB. Metronidazole

C. Azithromycin

D. Metronidazole and Fluconazole

Ans: A. Metronidazole, Azithromycin, Fluconazole
71. All of the following are helpful for elimination of Filariasis, EXCEPT (?)A. Microfilarias do not multiply in vectorsB. They multiply in humansC. Larvae are deposited on skin surface where they can’t survive

D. _

Ans: ?? [Kuchh pata nahi]
72. In WHO “Road to Health” chart, upper and lower limit of represents (?)A. 30 percentile for boys and 3 percentile for girlsB. 50 percentile for boys and 3 percentile for girlsC. 30 percentile for boys and 5 percentile for girls

D. 50 percentile for boys and 5 percentile for girls

Ans: B. 50 percentile for boys and 3 percentile for girls
OPHTHALMOLOGY
73. On Fundoscopic Examination a patient, a red dot is seen. He has a history of being hit by a tennis ball. What isthe probable cause? (Topic AI 2011)A. Berlin’s EdemaB. Macular Tear

C. Macular Hole

D. Macular Bleed

 

Ans: ?? [Not checked yet, A/C]
74. In Vision 2020, the target for Secondary Service Center is for how much population? (Topic AI 2012)A. 10000B. 50000C. 1 lac

D. 5 lac

Ans: ?? [Probably C, Not checked yet]
75. In Vision 2020, Ophthalmologist per population ratio is (Topic 2012)A. 5000B. 10000C. 50000

D. 1 lac

Ans: C. 50000
76. Occular Dendritic Cells haveA. HLA 1B. HLA 2C. Both

D. None

Ans: C. Both
77. Corneal Dystrophies are usuallyA. Primary BilateralB. Primary UnilateralC. Primary Bilateral with Systemic Disease

D. Primary Unilateral without Systemic Disease

Ans: A. Primary Bilateral [Probable, Not checked]
78. Weakness of both Adduction and Abduction is seen in (?)A. Duane’s Retraction Syndrome Type 1B. Duane’s Retraction syndrome Type 2C. Duane’s Retraction syndrome Type 3

D. _

Ans: C. Duane’s Retraction syndrome Type 3 [Confirmed]

 

79. A patient presented with unilateral proptosis, which was compressible and increases on bending forward. Nothrill or bruit was present. MRI shows a retro-orbital mass with enhancement. The likely diagnosis is(May2010)A. AV Malformation

B. Orbital Encephalocele

C. Orbital Varix

D. Neurofibromatosis

Ans: C. Orbital Varix
80. In patient with anterior uveitis, decrease in vision due to posterior segment involvement can occur because ofA. Visual FloatersB. Inflammatory Disc EdemaC. Exudative Retinal Detachment

D. CME

Ans: D. CME [Probable, Not checked]
81. Area of retina seen under Direct OphthalmoscopeA. 1 DDB. 2 DDC. 3 DD

D. 4 DD

Ans: B. 2 DD [Not checked]
82. A 40 year male with diabetes presents with vitreous hemorrhage. What is the cause?A. Neovascularization at discB. Posterior Retinal DetachmentC. Central Retinal Vein Occlusion

D. Trauma to Central Retinal Artery

Ans: A. Neovascularization at disc [Not checked]
83. Gyrate Atrophy patient with defective Ornithine Transcarbamoylase will be benefited byA. Ornithine free dietB. Arginine free dietC. Pyridoxine and Vit B12

D. Vitamin B1, B6 and B12

Ans: A. Ornithine free diet
84. Iritis, Vitritis. Unilateral white patches on retina (?)A. ??? white dot

 

B. ToxoplasmosisC. CMVD. _
Ans: ??
ENT
85. In Electrocochleography (?)A. Probe, stimulation (?)B. Summation of microphonics (?)C. AP of cochlear nerve (?)

D. Outer hair cells (?)

Ans: ??
86. Vestibular Evoked Myogenic Potential (VEMP) detectsA. Cochlear NerveB. Superior Vestibular NerveC. Inferior Vestibular Nerve

D. Inflammatory Myopathy

Ans: ??
87. Second Primary Tumor of Head & Neck most commonly suspected in malignancy ofA. Oral cavityB. LarynxC. Hypopharynx

D. Paranasal sinuses

Ans: A. Oral cavity [Harribhai]
88. A) Initial screening test for newborn hearing disorderB) Hearing test used in newborn (?)A. ABR – Auditory Brainstem ResponseB. Autoacoustic Emissions

C. Free Field Audiometry

D. AABR (?)

Ans: ??
MEDICINE
89. All of the following are true for Hepatitis B EXCEPT? (Nov 2010)

 

A.B.C.D.
Vertical transmission more important than horizontalAge of onset determines prognosisPeriod of Communicability lasts several monthsVirus can be found in blood 1 month before jaundice
Ans: A. Vertical transmission more important than horizontal
90. The acid base status of a patient reveals a pH=7.45 and pCO2=30 mmHg. The patient has partiallycompensated (AI2011)A. Metabolic AcidosisB. Metabolic Alkalosis

C. Respiratory Alkalosis

D. Respiratory Acidosis

Ans: C. Respiratory Alkalos
91. In Alternative Medicine, which of the following can be used for Heart Failure? (Topic AI 2012 – AlternativeMedicine)A. Gingko BilobaB. Neem tree extract

C. Terminalia Arjuna

D. St. John’s wort

Ans: C. Terminalia Arjuna [Confirmed]
92. SLE, Anti TGFC(?) antibody given. What can be seen in dermoepidermal junction? (?)A. Anti-Nuclear antibodyB. Immune-complex depositionC. Anti-Collagen antibody

D. Anti-Epithelial Cell antibody

Ans: B. Immune-complex deposition [Most Probable]
93. Post-transplantation lymphoma is due to (?)A. CMVB. EBVC. HPV

D. _

Ans: B. EBV [not checked]
94. Most common type Spinocerebral Ataxia in India isA. SCA 1B. SCA 2

 

C. SCA 3D. SCA 4
Ans: B. SCA 2
95. In Posterier Intercommunicating Artery Aneurysm, which structure has most chances to be compressed?A. Occulomotor NerveB. Trochlear NerveC. Hypophysis

D. Cerebellum

Ans: A. Occulomotor Nerve
96. In Tension PneumothoraxA. Chest wall expansionB. Negative intrapleural pressureC. Decreased surfactant

D. Increased compliance of lung

Ans: A. Chest wall expansion
97. Intracorpuscular Defect of Erythrocyte (?)A. Autoimmune Hemolytic AnemiaB. Hereditary SpherocytosisC. Microangiopathic Hemolytic Anemia

D. _

Ans: B. Hereditary Spherocytosis
98. A 23 year old female presenting with anemia, jaundice for 2 years. Peripheral smears showing spherocytes.The best investigation to be done is (Nov 2006)A. Osmotic Fragility TestB. Coomb’s Test

C. Reticulocyte Count

D. Bone Marrow Aspiration

Ans: B. Coomb’s Test
99. Not a side-effect of Growth Hormone Therapy?A. GynecomastiaB. HypoglycemiaC. Pseudotumor of Brain

D. Slipped Capital Femoral Epiphysis

Ans: B. Hypoglycemia

 

100. A male come with anemia, weakness and constipation since 2 years. He has abdominal pain. Mostprobable diagnosis? (?)A. Lead toxicityB. _

C. _

D. _

Ans: A. Lead toxicity [??]
101. A patient with Hypertension, comes with severe unilateral headache and vomiting. On MRI, lateralizedconvex lesion seen. He has neck stiffness. The diagnosis is (?)A. Intracerebral HemorrhageB. Subarachnoid Hemorrhage

C. Meningitis

D. _

Ans: B. Subarachnoid Hemorrhage
102.
Drug induced Lupus seen in all EXCEPT (Nov 2010)A. SulfonamidesB. HydralazineC. Isoniazid

D. Penicillin

Ans: D. Penicillin
103.
All about Leukemia are FALSE EXCEPTA. CML occurs after 50 years of ageB. ALL occurs before 1 year in neonatesC. ALL in before 1 year has poor prognosis

D. Hairy Cell Leukemia occurs before 50 years of age

Ans: C. ALL in before 1 year has poor prognosis
104. Patient with Pneumococcal Brain Abscess. Culture is sent for Antibiotic sensitivity. Which empiricalantibiotic is given till culture sensitivity result come?A. Penicillin GB. Ceftriaxone + Metronidazole

C. _

D. _

Ans: B. Ceftriaxone + Metronidazole [Confirmed in Harri]
105.
Pseudotumor Cerebri is seen in

 

A.B.C.D.
Obese Female of 20-40 yearsObese Male of 20-40 yearsThin Female of 50-60 yearsThin Male of 50-60 years
Ans: A. Obese Female of 20-40 years
106. Photosensitivity is a symptom of Porphyria. All of the following enzyme deficiencies have photosensitivityEXCEPT (Options?)A. Uroporphyrinogen decarboxylaseB. Uroporphyrinogen oxidase

C. Coproporphyrinogen oxidase

D. Protoporphyrinogen oxidase

Ans: C. Coproporphyrinogen oxidase [Not checked myself]
107. A 60 year old lady has progressive slowing of movements since 2 years. She has Rigidity and rectangularslow wave jerking movements. Most probable diagnosis isA. Supranuclear PalsyB. Lewy-Body Dementia

C. Parkinsonism

D. Multiple System Atrophy

Ans: A. Supranuclear Palsy
108.
A Penicillin allergic patient has Rheumatic Fever. Which of the following drug should be prescribed?A. Penicillin GB. SulfoxazoleC. Sulfasalazine

D. Streptomycin

Ans: ?? [A after desensitization or ??]
109. A neonate presents with bleeding from umbilical stump, rest of the examination is normal. Probablediagnosis is (Twist Nov 2006)A. Factor X deficiencyB. von Willebrand Disease

C. Glanzman Thromboasthenia

D. Bernard Soulier Syndrome

Ans: A. Factor X deficiency [Most Probable]
110. Which scientific principle is the basis for Thermodilution method used in measurement of cardiac outputby Pulmonary Catheter?

 

A.B.C.D.
Hagen-Poisseuille PrincipleStewart-Hamilton PrincipleBernoulli’s PrincipleUniversal Gas Equation
Ans: B. Stewart-Hamilton Principle
111.
Most common symptom of Immunoproliferative small intestinal diseaseA. MalabsorptionB. ObstructionC. Bleeding

D. Abdominal Pain

Ans: D. Abdominal Pain
112.
“Fever Blister” is due toA. Primary HSV-1 InfectionB. Vericella ZoasterC. Reactivation of HSV-1 Infection

D. CMV

Ans: C. Reactivation of HSV-1 Infection [Not checked]
113.
An alcoholic with poor judgment and decreased in skilled motor movements. Blood alcohol level would beA. 30-80 mg/dlB. 80-200 mg/dlC. 200-300 mg/dl

D. >300 mg/dl

Ans: B. 80-200 mg/dl
114. A 56 year old man presents with unilateral headache, diplopia and fever. He had difficulty in chewing. MRIof brain was normal and ESR was raised. Treatment isA. PrednisoloneB. High Dose Aspirin

C. Coxibs

D. Valproate

Ans: A. Prednisolone [Probable, Not checked]
115.
Type of wave in Metabolic EncephalopathyA. AlphaB. BetaC. Gamma

 

D. Delta
Ans: D. Delta [Probable, Not Checked]
116. In 2 patients with Atherosclerosis, one is diabetic and other is non-diabetic. In relation to non-diabetic,diabetic patient has 100 times increased risk ofA. MIB. Cerebrovascular Stroke

C. Lower Limb Ischemia

D. Vertebrobasilar insufficiency

Ans: C. Lower Limb Ischemia [Not sure]
117.
In ”Pneumonia Severity Scale”, most important factor isA. AgeB. Congestive Heart FailureC. Hypothermia

D. Hyponatremia

Ans: A. Age
118.
A boy is suffering from Acute Pyelonephritis. Most specific urinary finding (Nov 2006)A. WBC CastB. Gram Staining for BacteriaC. Leucocyte Esterase positive

D. Positive Nitrite Test

Ans: A. WBC Cast
119. A lady had Meningioma with inflammatory edematous lesion. She was planned for surgery. Juniorresident’s mistake in writing pre-op notes isA. Stop SteroidsB. Wash head with shampoo

C. Antibiotic Sensitivity

D. Antiepileptic

Ans: A. Stop Steroids
120.
A lady had breathlessness, arthralgia and uveitis. Diagnosis is (?)A. Ocular SarcoidB. HLA B27 related UveitisC. Tuberculosis (?)

D. _

 

Ans: A. Ocular Sarcoid [Probable]
121. A 46 year old man with constipation, abdominal pain, mucous in stool and sense of incomplete evacuationsince 4 years. On examination, there was left iliac fossa tenderness. Diagnosis isA. Ca ColonB. Diverticular disease

C. IBS

D. Ulcerative Colitis

Ans: C. IBS [Not checked myself]
122.
Hematopoietic Stem Cells differ from Committed Progenitor Cells in (?)A. Can reconstitute Bone MarrowB. Secrete Growth FactorC. Terminal Cells are different (?)

D. Nuclear Receptor present (?)

Ans: A. Can reconstitute Bone Marrow [Probable, Not checked]
123. In an ablated animal, a researcher injects Myeloid Stem Cells, after the incubation period he finds whichtype of cells?A. T-LymphocyteB. Erythrocyte

C. Fibroblast

D. Hematopoietic Stem Cells

Ans: ??
124.
Due to decelerations, Aorta can be ruptured at places where it is fixed EXCEPTA. At Aortic ValveB. Behind EsophagusC. Behind Crura of the Diaphragm

D. At Ligamentum Arteriosus

Ans: ?? [Not checked]
125. A lady with cold intolerance and hoarseness of voice was detected with cardiomegaly. Investigation to bedone to know the cause isA. Coronary AngiographyB. Left Ventricle Angiography

C. Right Ventricle Angiography

D. Echocardiography

Ans: D. Echocardiography [Dunno why]

 

126.
Midsystolic Click is heard in a female. Pathology seen in mitral valve is (AI 10) (?)A. Myxomatous degenerationB. Aschoff NodulesC. Sub Acute Bacterial Endocarditis

D. Ruptured Chordae Tendinae

Ans: A. Myxomatous degeneration
127.
Most significant association for Hepatocellular CarcinomaA. Hepatitis AB. Hepatitis BC. EBV

D. CMV

Ans: B. Hepatitis B [Not checked]
128. A patient comes with transmural thrombi. Streptokinase and Warfarin is started. After which further testthrombolysis should be stopped (?)A. Pericardial Friction RubB. Pericardial Effusion

C. Mobitz Type 2 Block

D. Leg vein thrombosis

Ans: C. Mobitz Type 2 Block [Not sure, something related to reperfusion arrhythmia]
129.
Thrombolytics can be given in treatment of AMI, if patient comes withinA. 6 hoursB. 12 hoursC. 18 hours

D. 24 hours

Ans: B or C [Not checked]
130. An old hypertensive man, on treatment with Aspirin, Sorbitrate, and Atenolol suddenly fell in bathroom.Relatives noted black stools. He presented in ER with hypotension, tachycardia. The diagnosis is (?)A. Gastric UlcerB. Cerebrovascular Accident

C. _

D. _

Ans: A. Gastric Ulcer [Not sure]
131.
All are true EXCEPT

 

A.B.C.D.
Amyloid Angiopathy is associated with Small Vessel DiseaseAlzheimer’s Disease is associated with Amyloid AngiopathyAlzheimer’s Disease is related to Small Vessel DiseaseAlzheimer’s Disease is not related to Small Vessel Disease
Ans: D. Alzheimer’s Disease is not related to Small Vessel Disease
132. A patient with Atrial Fibrilation has clot in Left Atrium. All of the following should be done in managementEXCEPT? (?)A. DC Cardioversion with Percutaneous Clot removalB. Warfarin therapy

C. Open Commisurotomy and Clot Removal

D. _

Ans: A. DC Cardioversion with Percutaneous Clot removal [Probable]
133.
Malignant Hyperthermia , Metabolic Acidosis, Start treatment with(?)A. Iv DantroleneB. Na BicarbonateC. _

D. _

Ans: A. Iv Dantrolene [Confirmed]
134.
Most reliable test for diagnosing spinal TB is (?)A. MRIB. CT guided BiopsyC. PPD

D. _ (?)

Ans: B. CT guided Biopsy [Not sure]
135.
All of the following can be seen in Massive Acute Blood loss EXCEPT (?)A. Increase in Reticulocyte countB. Increase in PCVC. Increase in MCV

D. Increase in Neutophils

Ans: C. Increase in MCV
136.
Which of the following is incorrectly matchedA. Neurofibromatosis – Renal Artery StenosisB. Moyamoya disease – Aortic AneurysmC. Marfan’s Syndrome – Dural Ectasia

 

D. Muilbrey nanism – Constricitve Pericarditis
Ans: B. Moyamoya disease – Aortic Aneurysm
SURGERY
137. Patient is tenderness in left iliac fossa. There was 3 cm stone in renal pelvis and no Hydronephrosis. Mostappropriate management isA. Percutaneous NephrolithostomyB. ESWL

C. Diuretics

D. Medical dissolution therapy with Potassium Citrate

Ans: A. Percutaneous Nephrolithostomy
138. A 40 year male presents with hematemesis. On examination his BP was 90/60 mmHg and Heart Rate was120/min. Splenomegaly was also present. The most probable cause of his bleeding is (AI 2012)A. Portal HypertensionB. Gastric ulcer

C. Duodenal ulcer

D. Drug-induced GI injury

Ans: A. Portal Hypertension
139. After removal of the Parotid gland, patient is having sweating on cheeks while eating. Auriculotemporalnerve which contains parasympathetic secretomotor fibers to parotid gland is fused withA. Greater Petrosal NerveB. Facial Nerve (?)

C. Greater Auricular Nerve

D. Buccal Nerve (?)

E. Glossopharyngeal Nerve (?)

Ans: None or B. Facial Nerve [Nowhere nerve is mentioned. Typically, Auriculotemporal fibers directly attach tosweat glands after regeneration]
140. A patient of Crohn’s Disease, underwent resection anastomosis. Now presents on 7th post-op day withanastomotic site leak from a fistula. Everyday leakage volume adds up to 150-200ml. There is no intra-abdominal collection and the patient is stable without any complains. What will be the next line ofmanagement?

A. Do conservative treatment and leave him and hope for the spontaneous resolution

B. Perform Laparotomy and check for leakage site and healthy margins

C. Perform Laparotomy and completely exteriorize the fistula

D. Perform Laparotomy and place lateral drains and leave

 

Ans: A. Do conservative treatment and leave him and hope for the spontaneous resolution
141. A lady has dysphagia, intermittent epigastric pain. On endoscopy, Esophagus was dilated above andnarrow at the bottom. Treatment isA. Heller’s CardiomyotomyB. Esophagectomy

C. Dilatation

D. PPIs

Ans: A. Heller’s Cardiomyotomy
142.
Which jaw cyst is pre-malignant?A. Radicular CystB. Dental CystC. Odontogenic keratocyst

D. Dentigerous Cyst

Ans: D. Dentigerous Cyst [Not checked]
143.
After doing a Thoracoabdominal graft, a person developed weakness in legs. It is due toA. Lumbosacral nerve injuryB. Thoracic splanchnic nerve injuryC. Decreased blood supply to lower limbs

D. Discontinuation of Arteria Radicularis Magna

Ans: A or D [Not checked]
144.
True about Epigastric Hernia isA. Located below the umbilicus and always in the midlineB. Located above the umbilicus and always in the midlineC. Located above the midline and on either side

D. Can be seen anywhere on abdomen

Ans: B. Located above the umbilicus and always in the midline [Confirmed]
145.
External Hemorrhoids, distal to dentate line is (?)A. PainfulB. Skin Tag is sameC. _

D. Should be ligated

Ans: A. Painful

 

146.
Early complication of Ileostomy (May 2010)A. DiarrhoeaB. ObstructionC. Necrosis

D. Prolapse

Ans: A. Diarrhoea [Have to verify]
147.
Ca Breast Stage 4b involves all EXCEPTA. Nipple RetractionB. Skin ulcer over the swellingC. Dermal Edema

D. Satellite Nodule

Ans: A. Nipple Retraction
148.
Due to advances in cancer treatment the prognosis of which of the following has become better?A. Glioblastoma MultiformeB. Esophageal CarcinomaC. ALL in children

D. Cholangiocarcinoma

Ans: C. ALL in children [Probable, not sure , not checked]
OBSTETRICS & GYNECOLOGY
149. After full term normal vaginal delivery, lady goes to sudden collapse. What should be suspected? (Nov2010)A. PPHB. Amniotic fluid embolism

C. Uterine Inversion

D. Eclampsia

Ans: C. Uterine Inversion [Probably]
150.
A young lady has history of recurrent abortion. Which test should be done? (Reverse May 2011)A. Russel Viper Venom TestB. Prothrombin TimeC. Bleeding time

D. Clotting Time

Ans: A. Russel Viper Venom Test

 

151. A 20 year old average weight female complains of oligomenorrhoea along with facial hair. Preliminaryinvestigation reveals raised free testosterone levels. On Ultrasound, ovaries were normal. Which of thefollowing could be likely etiology? (Nov 2010)A. Idiopathic Hirsutism

B. PCOD

C. Adrenal Hyperplasia

D. Testosterone secreting tumor

Ans: C. Adrenal Hyperplasia
152.
Which test is used to differentiate maternal and fetal blood cells? (Nov 2010)A. Apt TestB. Kleihauer-Betke testC. Bubblin Test

D. Osmotic Fragility Test

Ans: A. Apt Test
153. Endometrial Cancer involving 50% of endometrium, extending to vagina, lymph nodes negative withpositive peritoneal cytology is staged as – (Nov 2010)A. Stage IIIAB. Stage IIIB

C. Stage IIIC1

D. Stage IIIC2

Ans: B. Stage IIIB
154.
Treatment of Ca Cervix IIIB include – (Nov 2010)A. Wertheims HysterectomyB. Schauta’s HysterectomyC. Chemotherapy

D. Intracavity Brachytherapy followed by External Beam Radiotherapy

Ans: D. Intracavity Brachytherapy followed by External Beam Radiotherapy
155.
At which time in the pregnancy, woman has maximum cardiac strain? (?)A. 2nd TrimesterB. At the time of deliveryC. Immediately following delivery

D. _

Ans: C. Immediately following delivery

 

156. A Pregnant female feeling dizziness in supine position; feels better on lateral position and after getting up.This must be due to (Repeat)A. IVC CompressionB. Raised intra-abdominal pressure

C. Decreased blood flow to placenta

D. Compression of Sympathetic Chain

Ans: A. IVC Compression
157. A woman presented with carcinoma cervix FIGO STAGING II-III, which of the following treatment isrecommended?A. TrichelectomyB. Radiotherapy plus HPV vaccine

C. Chemo-radiotherapy

D. Hysterectomy

Ans: ?? [Not checked]
PEDIATRICS
158.
Which of the following will favor the diagnosis of RDS in new born? (Nov 2010)A. Receipt of antenatal steroidsB. Air bronchogram in chest X-rayC. Manifests after 6 hours

D. Occurs after term gestation

Ans: B. Air bronchogram in chest X-ray
159.
A neonate is diagnosed with Bell’s Stage 1 Necrotizing Entercolitis and he is stable. Treatment isA. Conservative and AntibioticsB. IV Antibiotics and Removal of necrosed portion of IntestineC. Drainage

D. Resection Anastomosis

Ans: A. Conservative and Antibiotics [Probable, Not sure]
160.
A Toddler has few drops of blood coming out of rectum. Probable diagnosis isA. Juvenile Rectal PolypB. Adenoid Poliposis ColiC. Rectal Ulcer

D. Piles

Ans: A. Juvenile Rectal Polyp

 

161.
In Juvenile Myoclonic Epilepsy, most common presentation is (Twisted Repeat)A. Absent SeizureB. MyoclonusC. Generalized Tonic-Clonic Seizure on going to sleep

D. Generalized Tonic-Clonic Seizure on awakening

Ans: B. Myoclonus [Confrirmed]
162. A child was taken for CECT Chest and contrast was injected; child had swelling which gradually increased.There is numbness. There is pain on passive extension of fingers. He is not allowing you to touch the arm.Pulse was present. What will you do? (?)A. High Dose Prednisolone

B. Arterial Thrombectomy

C. Immediate Fasciotomy

D. Antihistaminics / Anticoagulants (?)

Ans: A. High Dose Prednisolone [Probable, Not sure]
163.
Recurrent URTI in 5 year old child with ear problems, mouth breathing. Treatment is (May 2007)A. MyringotomyB. Myringotomy with Grommet insertionC. Adenoidectomy with Grommet insertion

D. Tonsillectomy

Ans: C. Adenoidectomy with Grommet insertion
164. A child with recurrent seizures, palpable plaques in the Ophthalmic and Maxillary distribution. Mothercomplaints, it is present since birth and not changed since then. Diagnosis isA. Congenital HemangiomaB. Sturge-Weber Syndrome

C. Infantile Hemangioma

D. Tuberous Sclerosis

Ans: B. Sturge-Weber Syndrome
SKIN
165.
Which of the following is characteristic of Basal Cell Carcinoma? (?)A. Foam CellsB. Nuclear PalisadesC. Keratin Pearls

D. _

 

Ans: B. Nuclear Palisades [Not checked]
166. A 24 year old man had multiple small hypopigmented patches around hair follicles on upper chest andback. Macules were with fine scaling which coalesced later. Patient has received treatment before 1 year andit was treated. Investigation to be done isA. KOH preparation

B. Tzank test

C. Slit Skin Smear

D. Skin biopsy of coalesced lesion

Ans: A. KOH preparation [Probable]
167. A child with itchy erythematous lesion on face and palm & soles. Possible diagnosis is (AI 2006, May 2005,Nov 2002)A. ScabiesB. _

C. _

D. _

Ans: A. Scabies
168. A patient has multiple hypoaesthetic and hypopigmented patches on lateral aspect of forearm.Abundance of Acid fast bacilli and Granulomatous inflammation is seen. Diagnosis isA. Lepromatous LeprosyB. Tuberculoid Leprosy

C. Indeterminate Leprosy

D. Borderline Leprosy

Ans: D. Borderline Leprosy
169.
Characteristic of Borderline Leprosy isA. Inverted Saucer appearanceB. Erythema Nodosum LeprosumC. Hypopigmented macules/plaques all over the body

D. Glove and Stocking Anesthesia

Ans: A. Inverted Saucer appearance [Not checked]
170.
A patient has 2 fingernails and 1 toenail tunneling since 1 year. Rapid Diagnosis is done by (?)A. Woods Lamp ExaminationB. KOH mountC. Slit Smear Examination

D. _

Ans: A. Woods Lamp Examination [Probable]

 

171. A boy had itchy, excoriated papules on the forehead and the exposed parts of the arms and legs since 3years. The disease was most severe in rainy season and improved completely in winter. The most likelydiagnosis is (May 2004)A. Insect Bite Hypersensitivity

B. Scabies

C. Urticaria

D. Atopic Dermatits

Ans: A. Insect Bite Hypersensitivity
172.
Which of the following is related to sunlight exposure? (Repeat) (?)A. Actinic KeratosisB. –C. _

D. _

Ans: A. Actinic Keratosis
173. A 23 year lady develops brownish pigmentation on cheeks and bridge of nose on exposure to sun.Diagnosis isA. PhotodermatitisB. SLE

C. Chloasma

D. Rosacea

Ans: ?? [Probably Photodermatitis, but have to check about photosensitivity of Chloasma]
ANESTHESIA
174.
Maximum dose of Lignocaine given with Adrenaline for Occular SurgeryA. 3 mg/kgB. 5 mg/kgC. 7 mg/kg

D. 10 mg/kg

Ans: C. 7 mg/kg
175. Lady with a history of previous C Section told the anesthetist that in spite of spinal anesthesia, she wasaware of the procedure. What should be done to monitor depth of anesthesia? (AI 2011, AI 2012)A. Pulse OximetryB. Train of Four

C. Bispectral Imaging

 

D. End Tidal CO2
Ans: C. Bispectral Imaging
176.
During ET tube Intubation, by right handed person, Laryngoscope is held by which hand? (?)A. LeftB. RightC. Both

D. _

Ans: A. Left
177. Patient with ruptured spleen is taken for laparotomy. BP is 80/50 and HR is 125/min. Induction agent ofchoiceA. Sodium ThiopentoneB. Opioids

C. Ketamine

D. Halothane

Ans: C. Ketamine
178. A 25 year old primigravida has Mitral Stenosis and Regurgitation and is under labor. She says she wantsnatural delivery. Which would be the best way to provide analgesia in the woman?A. Neuraxial AnesthesiaB. Spinal Anesthesia

C. Inhalational Analgesia

D. Intravenous Opioids

Ans: C. Inhalational Analgesia [IMO, have to check]
179.
A Patient has severe Mitral Stenosis. Anesthetic agent of choice isA. EtomidateB. PropramideC. Morphine

D. Remifentanyl

Ans: A. Etomidate
180.
All are true about “Scoline Asphyxia” EXCEPTA. It can be inheritedB. It is due to deficiency of CholinesteraseC. Succinylcholine can produce it

D. Patient can be saved if properly treated

 

Ans: B. It is due to deficiency of Cholinesterase
181.
Component of Sodalime for CO2 absorption in closed circuit in anesthesia isA. NaOHB. Ca(OH)2C. KOH

D. Ba(OH)2

Ans: B. Ca(OH)2
182. In Pregnant female, there is decreased requirement of the anesthetic agent because of all of the followingEXCEPTA. Exaggerated Lumbar LordosisB. Increased Congestion in Spinal Veins

C. Decreased Subarachnoid space

D. Increased Sensitivity of Nerves

Ans: A or C [Not checked]
RADIOLOGY
183.
Amifostine is (Reverse AI 2012)A. Radio-sensitizerB. Radio-protectorC. Radio-modifier

D. Radio-mimetic

Ans: B. Radio-protector
184.
“Bracket Calcification” on Skull X-Ray is seen inA. Tuberous SclerosisB. Sturge-Weber SyndromeC. Lipoma of Corpus Callosum

D. Meningioma

Ans: C. Lipoma of Corpus Callosum
185.
Maximum Radiation exposure occurs inA. Bone ScanB. CT ScanC. X-Ray

D. MRI

 

Ans: B. CT Scan
186.
Non-Iodine containing Contrast isA. GadoliniumB. VisipaqueC. Iohexanol

D. Diatrozoate

Ans: A. Gadolinium
187.
Stereotactic Radiotherapy is used inA. Miliary Lung MetastasisB. Inoperable Stage 1 Lung TumorC. Lymphangitis Carcinomatosa

D. Tumor at the base of tongue with new Lymph Node enlargement

Ans: B. Inoperable Stage 1 Lung Tumor
PSYCHIATRY
188.
Which of the following drug is available as depot preparation?A. FluphenazineB. AripriprazoleC. Ziprosidone

D. Trifluperzine

Ans: A. Fluphenazine
189.
All of the following are disorders of “form of thought” EXCEPT (?)A. Loosening of AssociationB. TangentiallyC. Thought Block

D. Circumferentiality / Derealisation (?)

Ans: C. Thought Block
190.
PTSD is differentiated from all other disorders byA. Recall of events and avoidance of traumaB. Nightmares about eventsC. Autonomic arousal and anxiety

D. Depression

 

Ans: A. Recall of events and avoidance of trauma
191.
Brain is considered responsive becauseA. It has control centers for all motor actions and sensory inputsB. It can be profoundly affected by external environmentC. Every cell of brain has specific function

D. It acts as a closed system, responding to internal stimuli but not the external stimuli

Ans: B. It can be profoundly affected by external environment [Awesome Q]
ORTHOPEDICS
192.
Gallow’s Traction is used for (Nov 2010, Nov 2011)A. Shaft of FemurB. Neck of FemurC. Shaft Tibia

D. Tibial Tuberosity

Ans: A. Shaft of Femur
193. A patient met with Road Traffic Accident with injury to left knee. Dial test was positive. What could be thecause?(Nov 2010)A. Medial Collateral Ligament InjuryB. Posterolateral Corner Injury

C. Lateral Meniscus Tear

D. Medial Meniscus Injury

Ans: B. Posterolateral Corner Injury
194. After lifting something heavy from ground, a patient complaints of back pain, which is radiating to lateralleg and great toe of lower limb. Most probable diagnosis would be (AI 2012, Nov 2011)A. L5-S1 disc prolapseB. L4-L5 disc prolapse

C. L3-L4 disc prolapse

D. L5 fracture

Ans: B. L4-L5 disc prolapse
195. A person is able to abduct his arm, internally rotate it, place the back of hand on lumbosacral joint, but isnot able to lift it from back. What is etiology? (Nov 2011)A. Subscapularis tendon tearB. Teres major tendon tear

 

C. Long head of biceps tendon tearD. Acromioclavicular joint dislocation
Ans: A. Subscapularis tendon tear
196. A newborn child presents with inverted foot and the dorsum of the foot cannot touch the anterior tibia.The most probable diagnosis is (Nov 2010)A. Congenital Vertical TalusB. Arthrogryposis Multiplex

C. CTEV

D. Flat Foot

Ans: A. Congenital Vertical Talus
197. 8 year old child has fever with pain and swelling in mid-thigh. [Lamellated appearance (?) and] Codman’striangle is seen on X-Ray. [(?)On aspiration pus is seen.] Histopathology shows small round cell tumor positivefor MIC-2. Diagnosis is (?)A. Osteosarcoma

B. Ewing’s Sarcoma

C. _

D. _

Ans: B. Ewing’s Sarcoma
198. A patient comes to the emergency department after alcohol binge previous night and sleeping on armchair. In the morning he is unable to move his hand and diagnosis of ulnar nerve palsy is made. What is thenext line of management?A. Wait and Watch

B. Knuckle Bender Splint

C. Immediately operate and explore the nerve

D. Do EMG study after 2 days

Ans: D. Do EMG study after 2 days [Neuropraxia me splint karte hai kay?]
199. An old lady had a history of fall in bathroom once and couldn’t move. Afterwards, she had legs inexternally rotated position. There was tenderness in Scarpa’s triangle and limb movement could not beendone due to pain. No hip fracture [line?] was seen on X-Ray. Next step? (?)A. MRI

B. Repeat X-Ray after one week

C. Joint Aspiration

D. Give analgesic and Manipulate

Ans: A. MRI [Not sure, Not checked]

 

Like any other recall, this one isn’t perfect and will never be without your contribution. So help others and yourself contributing  few questions and options.

Leave a Reply