AIIMS 2011 November RECALL[Complete 200 Q & A]

I have made an attempt collect Questions with answers that appeared in 2011 November AIIMS Medical Entrance Exam. I have also added questions from various forums and post exam discussions conducted by PG coaching institutes. There exists lot of controversial questions and doubts. Recalled questions are never 100% perfect. Please correct me where the questions/answers are wrong

www.medicalsquid.com

1.NESTROFT is used as a screening test for

a.Beta Thalassemia
b.Heriditary Spherocytosis
c.Auto Immune Hemolytic Anaemia
d.G6PD Deficiency
Ans: Beta Thalassemia

Reference: NCBI . Note that an article on Indian Pediatrics mentions “The most feasible option in our view is to test the mothers antenatally in early pregnancy preferably in the first trimester. The parents are often receptive and would usually agree to get any tests done for the well being of their baby. If the mother is found to be a carrier, her husband can be tested for carrier status and if he is also a carrier, prenatal diagnosis can be offered after proper genetic counselling. We are at present offering this facility to the mothers registering at the antenatal clinic of AIIMS under an ICMR funded project and find it quite feasible and useful.

2. Motor Cycle injury Involving spine

Ans: Steroid dosing Methyl prednisolone to be given 30mg/kg for 15 minutes, wait for 45 minutes then continue as an infusion dosage of 5.4mg/kg for next 23 hours. The options were mentioning different time intervals so not sure.

3.Gene that is responsible for Steroid Resisitant Nephrotic Syndrome:

Ans: NPHS2 Official Name: Nephrosis 2, idiopathic, steroid-resistant – Also called Podocin. Reference: Wiki

4.Vision 2020 founding members are all except:

a.WHO
b.UNICEF
c.ORBIS
d. international council/society for prevention of blindness

Ans: UNICEF.

5. Commonest Complication following ileo anal anstamosis for  ulceratice colitis:

Ans: Pouchitis, it manifests as diarrhea.

6.Mass Azithromycin prophylaxis is recommended if incidence of Trachoma is more than

Ans:10 %

7. which is the only drug effective in EDSS in multiple sclerosis?
a. interferon gamma
b. interferon beta
c. glatiramer acetate
d. natalizumab

Ans:

www.medicalsquid.com
8. Kawasaki  Disease treatment

Ans:Intra venous immuno globulin (IVIG)

9. Structure just lateral to femoral hernia sac

Ans:Femoral Vein

10.Mother has asthma child with rash skin biopsy IgA

Ans: Atopic Dermatitis

11.Anterior shoulder dislocation occurs  mode of violence

Ans:Abduction and External  Rotation

12. Child with leaking drug eruption

Ans: Blood Culture

13.Alcoholic with withdrawal, diagnosis of Delirium tremens

Ans: Not a Crime

14.Diabetic with finger deformity 15 degree mentioned.

Ans:observation ? till 30 degree to wait ?

15.Marker of bone formation are all except
1. osteocalcin
2. alkaline phosphatase
3. procollagen residue
4. hydroxyproline

Ans:Hydroxyproline

16.Mizuo phenomenon is seen in

Ans:Oguchi disease

17.Mean Arterial Pressure

Ans:MAP =( SBP + 2DBP )/3

18. Structure not passing through osesophageal hiatus

Ans:Lt.Phrenic nerve

19.Pregnancy related changes all except

Ans:Increase in Peripheral vascular resisitance

20.Patient develops paralysis with bowel bladder involed MRI showed dorsal myelopathy and intradural enhancing lesion at dorsal level.cause?
a.NF
b.meningioma
c.ependymoma
d.central neuroma

Ans:

21. Juice that prevents UTI

Ans:Cranberry juice

22. Gallows traction is used for

Ans:Femur fracture

23. Indicator for proper functioning of Autoclave is

Ans:Bacillus stearothermophilus

24. Most common site of cholangio carcinoma

Ans:Perihilar region

25. Drug to prevent vertical transmission of HIV.

Ans: nevirapine

26.Rheumatoid Arthritis most specific is

Ans:Anti-CCP antibody

27. Insulin structure amino acids sequnce discovery and nobel prize by

Ans:Sanger

28 Which of the following does not occur in child exposed to cold
1. shivering
2. flexion of body like fetus postion
3. cutaneous vasoconstriction
4. production of noradrenalilne to release energy from brown adipose tissue

Ans:Shivering

29. 75 yr old man with new focal onset seizure and normal renal function what drug togive-
1. oxcarbazepine
2.levatrecetam
3.valproate
4.gabapentin

Ans: Oxcarbazepine

30.Muscles weakened in osteoarthritis of knee?
1.Hamstring only
2.Qaudriceps only
3.Both hamstring and osteoarthritis

Ans: Quadriceps

31. Which of the following has the least chance to progress to multiple sclerosis
a.optic nerve involvement
b.absence of oligoclonal antibodies in csf
c.trunkal ataxia
d.pyramidal involvement

Ans: Oligoclonal bands ?

32. Not true for myelopathy
a.Facial sensory loss
b.brisk jaw jerk
c.brisk pectoral jerk

Ans:Facial sensory loss

33. False among the following statements is?
1.Fetus can extract Co2 rapidly from placenta
2.Apgar score at 1 minutes shows need for immediate resuscitation
3.
4..Apgar score if poor at 7 minutes relates to neonatal death

Ans: ?

34. Which of the following is not true?
1.Fetus can extract Co2 rapidly from placenta
2.Apgar score at 1 minutes shows need for immediate resuscitation
3.
4..Apgar score if poor at 7 minutes relates to neonatal death

Ans: ?

35. Dopamine, norepinephrine, serotonin all have the following type of receptors?
a.2 pass
b.4 pass
c.7 pass
d.6 pass

36. Detrimental effects of hypothermia are all except.
a. cardiac arrythmias
b. reversible coagulopathy
c.
d.

37. Which of the following is not true?

a.Fetus can extract Co2 rapidly from placenta

b.Apgar score at 1 minutes shows need for immediate resuscitation
c.

d..Apgar score if poor at 7 minutes relates to neonatal death

38. All of the following are required in PCR except
1. deoxyribonucleotides
2. thermostable enzyme
3.dideoxyribonucleotides
4. ?

Ans: ?

39.If the same amino acid is coded by different codons , it is called?
1.
2.frameshift mutation
3.degeneracy
4.

Ans:degeneracy

40.Subtelomeric mutation which occurs in most heriditary(?) mental (?) diseases is detected by all except

a.
b.
c.
d.

Ans:

41.Not true about drug resistance mechanism?
a. Most common mechanism is production of neutralizing substances
b. If plasmid mediated always transferred vertically
c. alteration of target in pneumococcal resistance
d.complete removal of target is cause of resistance to vancomycin

Ans: b – conjugation can result in transfer of resistance

42.Chromosomal mutations can be identified from all except.
1. single stranded polymorphism
2.dideoxy nucleotide trail sequencing
3.agarosge gel electrophoresis
4.Denaturing Gradient Gel Electrophoresis (DGGE)

Ans: ?

43. Regarding MRI what is false?
a.scar shows late enhancement
b.akinetic objects donot improve with contrast
c.
d.

44.Not a complication of Hypertensive disorder of pregnancy?
a.
b.pre-eclampsia
c.
d.fetal macrosomia

45.Which of the statements about renal function is not true?
a.oncotic pressure of filtrate is equal to glomerular capillaries
b.if afferent arteriole is vasoconstricted, then pressure in glomerular capillaries will fall
c.
d.

46.Which is not a symptomatic CV junction disorder?
a.Odontoid dysgenesis
b.Basiliar descent
c.Rheumatoid arthritis
d.Ankylosing spondylitis

47.Not a ultrasound feature of Chronic Pyloric Stenosis?
a. 95% sensitivity by ultrasound
b.thickness of pylorus >4mm
c.channel length >16mm
d.High gastric residue

Ans:High gastric residue. Pyloric residue is associated with vomiting and hence low gastric residue.

48.False about Alzheimers disease
a.Number of NF tangles correlates with severity of disease
b.Number of NF tangles correlates with dementia
c.
d.

49.EEG slowing during induction of anesthesia is due to?
a.Ketamine
b.Nitrous oxide
c.Early hypoxia
d.Hypothermia

Ans: ?
www.medicalsquid.com
50.Panic disorder involves all the following except?
a.Serotonin
b.Glutamate
c.GABA
d.Dopamine

Ans:

51.Criteria for primary hyperaldosteronism includes all except

a.diastolic hypertension without edema
b.metabolic acidosis present
c.low secretion of rennin.
d.low secretion of aldosterone inspite of reduced volume of fluid

52.Drug not used in multiple sclerosis
a.interferonn 1 alpha
b.interferon 1 beta
c.Glatiremer acetate
d.Mycophenolate

53.Drug used in multiple sclerosis
a.interferon alpha
b.interferon beta
c.interferon gamma

54.Bremelanotide used for
a.Erectile dysfunction
b.LUTS
c.Prostate Cancer
d.Metastatic Renal Cancer

55.Post operative ileus most common in:
a.stomach
b.duodenum
c.ileum
d.Colon

Ans:Ileum

56.If 4 nucleotide repeats code for a amino acid. Theoritically what is the maximum no. of amino acid coded possible from nucleic acid

1.16
2.64
3.4
4.256

57.Cranial drug used in patch form in parkinsons disease

Ans:Rotigotine

58.Flaying seen in what type of lacerated wound ?

a.ear
b.shearing force
c.avulsion
d.pressure

Ans:Avulsion

59.According to organ transplantation act 1994 what is punishment for a doctor if found guilty ?

a.2 yrs
b.morethan 5 yrs
c.4 yrs
d.2-5 yrs

Ans:2-5 yrs

60.Palatoprint commonly taken from

a.anterior part of palate
b.lateral wall of palate
c.medial wall of palate
d.posterior palate

Ans:anterior part of palate

61.drug used for non infectious uveitis in luminate

a.cyclosporin
b.infliximab
c.methotrexate
d.voclosporin

Ans:Voclosporin
www.medicalsquid.com
62.type d personality were recently found to risk for

a.coronary artery disease
b.depression
c.personality disorder
d.schizophrenia

Ans:coronary artery disease

63.maximum punishment to doctor under 304A…………….2year

19.ldl recptr true A/E-
a.clathrin coated recptr on cell membrane,
b.taken by endocytosis,
c.present only at xtra hepatic site,
d.incrsd cellular chloesterol downregulates the receptors

64.which drug for ms improve the EDSS ?
a.Interferon
b.
c. Natalizumab
d.

65.stack formula for age estimation frm dental pattern :
a.infant
b.adults
c.age 25- 50
d.>50 yrs age

Ans:Infants

66.Major determinant factor in gluconeogenesis in liver depends 0n
a.alanine
b.level of essential fatty acid in liver
c.ADP in liver
d.

Ans:

67.Anti coagulant for choice for testing anti coagulation?

a.heparin
b.EDTA
c.OXALATE
d.3.2% Trisodium citrate

68.If u r in PHC, which anticoagulant is used to sent the blood sample ?
a.EDTA
b.heparin
c.A-F + POTASSIUM
d.POTASSIUM +

69.Which of the following inhibit CPT1 on outer membrane of mitochondria? malonyl coA
lady with hb-9, mcv- 50 , ferritin-200 , tibc-294 fe- 30mg/dl

a.fe def
b.anaemia of chronic d’s
c.thalasemia minor
d.thalasssemia major

70.WHICH OF THE FOLLOWING DOES NOT AFFECT THE HARDY WINBERG EQUATION?
a.small population
b.random mating

71.A/e brown sequard syndrome
a.ipsilateral pyramidal tract features
b.c/l dorsal column
c.c/l spinothalmic
d.ipsilat planter extensor

72.ozurdex – 7% dexamethasone

73.patient with proptosis and pain after 4 hrs of injury,,,bruise in eye and frontal area……..
a.cav sinus thrombosis/
b. int carotid artery aneurysm/
c. carotico cavernous fistula/
d.sphenoid fracture/

74.a downs child mentally retarded, a/e
a.deleted 21
b.trisomy 21
c.robertsonian
d.mosaic

Ans: Deleted 21
75.PGE causes worsening in infant——-
a.ps without vsd
b.left hypoplastic hrt syndme
c.obstructive tapvc
d.obstruction in aorta

76.efavirenz acts
a.HIVI1 PROTEASE
b.HIV1nucleosidase
c.hiv1 integrase
d.HIV entry into cell

77.Which retinal layer is most resistant to radiation
a.RPE
b.layers of rods $ cones
c.bipolar cell layer
d.ganglion cell layer

Ans:a or b?

78.Calcification around foramen of monro, with periventricular infiltrates with raise ICT, diagnosis?
a.ependymoma
b.Sub ependydomal-astrocytoma
c.Neuronal-cyst
d.central neurocytoma
www.medicalsquid.com
Ans:subependymal astrocytoma ?

79.herpes zoster keratitis all occure except
a.pseudodendritic keratitis
b.anterior endothelial keratitis
c.sclero keratitis
d.endothelitis.

80.Patent with urethral syndrome , microscopy full of polymorph , but no bacteria , culture done in
a.mc’coy cell
b.thayer martin
c.cooked meat
d.PPLO broth

81.First chemical barrier encountered for microorganism for common exposed sites
a.lysozyme
b.acidic ph
c.skin
d.lactose

82.A surgeon inexperienced in laparoscopic cholecystectomy .He sees a CBD stone durin the procedure. how does he proceed ?
a.open cholecystectomy wid choledochoduodenostomy
b.convert it to open and then do CBD removal
c.laparoscopic cholecystectomy with lap choledocholithotomy
d.lap cholecystectomy with choledocholithotomy through cystic duct

Ans: Convert it to do open cholecystectomy and CBD stone removal ?

83.A child with tlc-60000 , hb-9.1 ,CD10+, CD33-, MPO+, CD117+, CD19- ????
a.ALL
b.AML
c.MULTILINEAGE LEUKEMIA
d.UNDIFFERENTIATTED LEUKEMIA

Ans:Multilineage Leukaemia

84.all prevent delivery of aftercoming head of fetus except
a.extended haed
b.hydrocephalus
c.placenta previa
d.incomplete dilatation of cervix

85.baby born wid blisters……….best investigation..
a.VDRL
b.MANOUX on blister fluid

86.Intraepidermal IgG
Ans:pemphigus

87.Treatment of choice in idiopathic CAH in infants:
a.Hydrocortisone
b.Dexamethasone
c.Betamethasone

88.Dilator pupillae supplied by
a.post ganglionic parasympathetic
b.post ganglionic sympathetic
c.3rd nerve
d.

89.Spondylolisthesis least helpful in diagnosis-
a.ap x ray
b.lateral x ray
c.mri
d.ct

Ans:AP X ray ?

90.For confirmation of identity DNA from autopsy sample is taken from
a.liver
b.spleen
c.kidney
d.brain

91.Women with infertility with bilateral cornual block on hysterosalphigography best way to manage is
a.Tuboplasty
b.ivf
c.hydrotubation
d.hyseteroscopy

92.poly (A) tail on translation will give rise to

Ans:polylysine

93.least harm caused by damage to-
a.sma
b.ima
c.coeliac
d.renal artery

94.Karyotyping of fetus can be done frm a/e
a.Chorionic villlus sampling
b.cordocentesis
c.amniocentesis
d.fetal skin

Ans: fetal skin ?

95.T4 to T3 converted by all except
a.propanolol
b.propylthiouracil
c.methimazole
d.amiodarone

96.least harm caused by damage to-
a.sma
b.ima
c.coeliac
d.renal artery

Ans:Inferior mesenteric Artery

97.Newborn hypoehoic midline mass bruit on ausculation
Ans:Vein of galen malformation

98. Patient has papillary necrosis, investigation that need not be done
a.Sickling test
b.bacterial UTI culture –urine culture
c.urine PCR for TB
d.

Ans:

99.IgA deposits in dermal papilla. Diagnosis?
a.Dermatitits herpetiformis
b.pemphigus
c.Bullous pemphigoid
d.IgA dermatosis of childhood
www.medicalsquid.com
100.17yr girl with ovarian tumor. Usg shows predominant solid components Ca 125 negative, AFP negative, ALP raised, most likely diagnosis?
1.Dysgerminoma
2.Endodermal sinus tumor
3.malignant teratoma
4.mucinous cystadenocarcinoma

Ans:

101.cap operon

Ans:Positive regulator

102.% of endothelium destroyed in automated keratoplasty?
a.5%
b.10-20%
c.30-40%
d.50-60%

103.Bipolar 2 disorder is =
a.Hypomania + depression
b.Hypomania + syndromic depression
c.
d.

104.Hematuria with hypercalciuria what will be the associated finding
a.isomorphic rbc
b. rbc cast
c. nephrotic range proteinuria

105.situs invertus, sinusitis, infertility: diagnosis
Ans:kartgeners syndrome

106.TB meningitis features, blood picture will show which of the following-
a.lymphocytosis ,low glucose ,high protein
b. lymphocytosis ,normal glucose ,high protein
c.
d.

lymphocytosis ,low glucose ,high protein

107.Group a streptococcus, best to diagnose by?
a.optochin sensitivity
b.bacitracin sensitivity
c.catalase negative
d.bile solubility

108.Reflux nephropathy pt has
a.mpgn
b.fsgn
c.
d.

Ans:FSGN

109.indications of GTT in preg a/e:
a.Previous malformation.
b.Polyhydramnios.
c.Eclampsia.
d.PREVIOUS UNEXPLAINED DEATH

www.medicalsquid.com

110.Countertransference

Ans:Therapist’s feelings towards a client(emotional entanglement)

111.A 50 year old man with aortic stenosis is doing exercise for 11 minutes according to bruce protocol. Exercise stopped due to fatigue, Regional pressure gradient is 60mmHg between the two sides of the aortic valve. What is the best management?
a.Angiogram
b.Aortic valve replacement
c.Aortic ballooning to prevent further derangement
d.

112.Maintenance of tidal volume
a.bronchial stretch receptors
b.j receptors
c.carotid/aortic body
d.Hering breuer reflex

113.prothrombin time measurement –
a.within 2 hr should be measured
b.immediately refrigerate to preserve coagulant factor function
c. platelet rich plasma is required
d. activate with kaolin

114.Most common Cause of Addisons disease in india
a.TB
b.post partum
c.autoimmune
d.hiv

115.Suppose you are in a phc, then you will send blood collected for blood glucose investigation mixed with?
a.Heparin
b.Potassium citrate with _
c.Potassium citrate with NaF
d.EDTA

Ans:Naf+citrate

116.17 yr female with b/l inguinal hernias,sec sex charecters seen,no pubic hair,with primary amennorhoe?
a.androgen insensitivity
b.star
c.mullerian agenesis
d.turners

117.normal function of ovary is seen in?
a.mrkh
b.turners
c.
d.

118.short child with low t4 nd raised tsh nd swelling of pitutary , what is the diagnosis?
a.pitutary tumour
b.primary hypothyroidism
c.TSH secreting pituitary adenoma
d.TSH resisitance

119.direct thrombin inhibitor newest drug?
a.xomlatregan
b.danaparenaux
c.
d.

120.a 25 yr old female with mcv55,rbc count 4.5,with normal wbc count
a.thal minor
b.thal major
c.anemia of chronic diseases
d.iron def anemia

121.Question on primary hyperaldosteronism all are present except-

Ans:metabolic acidosis present

122.indications of systemic steroids in psoriasis
a.pustular
b.impetigo herpetiformis
c.psoriatic arthropathy
d.

Ans:Impetigo herpetiformis

123.question was which is true for octreotide
a.stimulates growth hormone
b.used in secretory diarrhoea
c.used orally
d.contraindicated in acromegaly

Ans:Used in secretory diarrhoea

124.MRSA cannot be given
a.cefaclor
b.cotrimoxazole
c.ciprofloxacin
d.vancomycin

125.to produce insulin by bacteria ,initial material is –
a.rna of beta pancreatic cell of human
b.DNA of beta pancreatic cell of human
c.m rna of beta pancreatic cell of bacteria
d.DNA of beta pancreatic cell of bacteria

126.lower limb weakness, subdural mass

a.lipoma
b.meningioma
c.
d.neuronal cyst

Ans:

127.Material not required in protein synthesis-
a.rna polymerase,
b.aminoacyl transferases,
c.ribosomes
d.peptidyl transferase
www.medicalsquid.com
128.which of the following is not involved in translation in eukaryotes?
a.ribosome
b.peptidyl transferase
c.aminoacyl tRNA
d.RNA polymerase

129.liver capsule compartments formed by all except
a.ductal
b.cystic
c.gall bladder
d.umbillicus

130.Direct standardisation question

Ans:Age distribution

131.SLE QUESTION-
6 TESTS ORDERED, 4 POSITIVE, 2 NEGATIVE, TO DIAGNOSE SLE WE MUST KNOW

Ans:Prior probability of sle,sensitivity,specificity.repeat question

132.Thiazide drug usage, what changes will occur within 24 hours of use of the thiazides in excretion of

Ans:

134.old pt male develops respi infection, with fever, dry cough, organism grown on charcoal yeast extract only then the organism grows
a.burkholderia
b.legionella
c.hemophilus
d.

Ans:

135.pustular lesion on shin,recurrent oral mucosal ulcers?
a.Behcets syndrome
b.Pemphigus
c.
d.

136.Preleukemic conditions all except
a.pnh
b.paraoxysmal cold hemoglobinuria
c.myelodysplasia
d.aplastic leukemia

137.Herpes zoster keratitis all occure except
a.pseudodendritic keratitis
b.anterior endothelial keratitis
c.sclero keratitis
d.endothelitis

138.LDL levels 500, triglyceride 150, which will be present in the patient?
a.tendon xanthoma
b.planar xanthoma
c.
d.

139.not an indicator of acute pancreatitis
a.amylase
b.cck pentagastrin
c.
d.

140.man with accident and forehead abrasion ,trauma proptosis appeared after 4 days of injury
diagnosis?
The question given at top, repeat

141.brinzolamide- reversible noncompetitor

142.azithromycin prophylaxis in trachoma given when prevalence above?
a.8%
b.6%
c.4%
d.10%

143.phagocytosis causes complement activation by

Ans:c3b and fc

144.steroid resistant gene in NS:

Ans:NPHS 2

145.Not used as prognostic marker in pancreatitis;
Ans:amylase

146.MRI finding characteristic of cavernous angioma-
a.popcorn like appearance
b.phlebectasia
c.
d.

147.alzheimers disease all are seen except
a.aphasia
b.acalculia
c.apraxia
d.agnosia
www.medicalsquid.com
148.epidermoid and arachnoid cyst differentiation
a.smooth margin
b.contrast enhancement
c.CSF in FLAIR
d.

149.After RTA a young male presented with non pulsatile retroperitoneal hematoma.on table IVU was done.rt kidney not visualised left kidney showed immediate excretion of dye.what is next step in m/t
a.nephrectomy
b.explore proximal renal vessels, open Gerota’s fascia n explore kidney
c.perform on table angiography
d.retrograde pyelography

150.Characteristic thing secreated in breast milk
a.linoleic acid
b.palmitic acid
c.arachidonic acid
d.docosahexaenoic acid

151.a pt present with sudden b/l loss of vision with loss of light perception. More on rt side. Pupillary reflex, optokinetic nystagmus are normal. Pt can touch to his finger on closing his rt eye but not on closing lt. What is diagnosis?
a.optic neuritis
b.anterior ischaemic optic neuropathy
c.cmv retinitis
d.Funtional vision loss

152.all r true abt socialized medicine except
a.decreases competition among practitioners for patients
b.state incorporation for free medicine
c.itself states utilization of health facilities
d.

153. Socialisation of Medicine

154.All r seen in 3rd nerve palsy except
a.ptosis
b.diplopia
c.miosis
d.eye moves laterally

155.all r true abt oxygenase except
a.incorporate one atom of O2
b.incorporate both atoms of O2
c.hydroxylation
d.help in carboxylation reaction of steroids

156.Lid retraction is caused by
a.apraclonidine
b.brimonidine
c.latanoprost
d.travaprost
www.medicalsquid.com
157.Granulosa cell tumor marker
a.inhibin
b.CA-19-9
c.CA 5
d.

158.Child presents with lesions on extensor surface of elbow, mother giving h/o bronchial asthma
a.airborne contact dermatitis
b.atopic dermatitis
c.
d.

159.Cytoskeletal endothelial retraction adjustment occurs in inflammation-
a.early increase in permeability
b.late increase in permeability
c.
d.

160.about forcep delivery all except this is is inaccurate?
a.the AP diameter of head is 15 degree to the axis
b.it the presentation is vertex n face with mentoantr
c.the presenting part is at zero station
d.caput succedum

161.INVESTIGATION OF CHOICE FOR meningial carcinamatosis?
a.Non contrast CT
b.Contrast MRI
c.SPECT
d.PET

162.Episodic anemia +jaundice..all except

a.G-6 PD
b.Sickle cell
c.PNH
d.Hereditary spherocytosis

163.Leaking meningomyelocele..what investigation

a.wound culture
b.blood culture
c.urine culture
d.Rectal swab

164.investigation of choice for zenkers diverticulum?
a.endoscopy
b.barium swallow
c.MRI
d.oesophageal manomatry

165.Test were done 4m one sample hb ranging from 9.1 to 12.2…

Ans:Low Validity n low reliability??

166.HAM test
Ans:GPI anchor

167.Only neurons affected
Ans:spinocerebellar ataxia

168.Non blanching purpura lower limb-IgA
Ans:Henoch Schonlein Purpura

169.A patiemt has normal PT,Plat count and inc aPTT,factor 8 levels given as 60 iu/ml, no bleeding history, diagnosis?
a.Factor IX def.probably
b.Thalassemia
c.Factor VIII inhibitors
d.Lupus anticoagulant

170.1% pilocarpine given,large non responding pupil,cause is
a.adies pupil
b.pharmacological blockage
c.uncal herniation
d.

171.patient with recurrent joint pains n pettiechial hemorrhages-
diagnosis-
a.megakariocytic thrombocytopenia
b.amegakarocytic thrombocytopenia
c.platelet function defect
d.factor viii inhibitors

172.4 month pregant lady on rx valproate.regularly seeking advice for valproate therapy,wts nxt management??
a.immediately taper off valproate and start lamotrigine
b.carbamazapine
c.continue valproate with monitoring of dose
d.both valproate and lamotrigine

173. which of the following does not present with eosiniphilia and ARF..
a.drug induced interstitial nephritis
b.atheroembolic phenomena
c.contrast nephropathy
d.PAN

174.Which is the only drug effective in EDSS in multiple sclerosis?
a.interferon gamma
b.interferon beta
c.glatiramer acetate
d.natalizumab

175.”Experimental Bacteroides fragilis bacteremia in a primate model: evidence that Bacteroides fragilis does not promote the septic shock syndrome.”

176. c/c aicoholic wid painless 15degee deviation of little finger-rx
a.observation
b.percutaneous fasciotomy
c.subtotal fasciotomy
d.total fasciotomy
www.medicalsquid.com
177.Lady with pain in great toe, but sensation intact on the toe, level of disc prolapsed?
a.L3-L4
b.L4-L5
c.L5-S1
d. S1-S2

178.Which of the following is not the function of gut flora?
a.degradation of mucin
b.production of vitamin k
c.decreased proliferation of epithelial cells
d.

179.RA is best diagnosed by?
a.IgA RF
b.IgG RF
c.IgM RF
d.anti CCP antibody

180.Patient with pain in thumb, index finger, middle finger, what test will you not do come to a diagnosis?
a.finkanstein test
b.phalen test
c.tinels sign
d.tourniquette

181.Universal definition of MI all except?
a.Sudden death can be MI
b.New abnormal wall motion with raised cardiac biomarkers
c.3 times troponin levels
d.Reperfusion in 5-7% leads to elevation of troponin levels

182.Correct match of drug and its metabolic enzyme are all except?
a.digoxin-p glycoprotein
b.simvastatin- glucuronisation
c.verapamil-cyp 3A4
4.2D6 for a drug

183.patient has injury in the base of right thumb, which muscle should be tested?
a.abductor pollicis
b.extensor pollicis
c.
d.

184.Which is not true
a.Ankle brachial index b.Smoking is more specific for peripheral vascular disease than for cardiovascular disease
c.ABI changes during exercise than at rest
d.

185.Not true of isoenzymes?
a.same classification
b.same rate of work
c.same quarternary structure
d.
www.medicalsquid.com
186.Which is not due to defect in normal movement of brain tissue?
a.lissinocephaly
b.schizzenencephaly
c.polymicrogyria
d.focal cortical brain maldevelopment

187.Syndromic management in INDIA includes which of them?
a.primary chancre and herpes
b.chancroid and herpes
c.chancroid, herpes and primary chancre
d.chancroid and primary chancre

188.Diabetes mellitius diagnosed when
a.fasting blood glucose is 100 and post prandial 140
b. fasting blood sugar 125 and 2 hr posprandial blood sugar is 199
c.
d.

Ans:fasting blood sugar more than 125 and 2 hr pp blood sugar more than 199.

189.Not a direct somatoform disorder?
a.Somatization
b.Fibromyalgia
c.Chronic fatigue syndrome
d.Irritable bowel syndrome

190.Somatic passivity is a feature of?
a.
b.
c.Depression
d.Paranoid schizophrenia

191.A hibernating heart can be diagnosed by?
a.echo
b.dobutamine
c.thallium scan
d.

192. All of the foll are present in superficial perineal pouch except?
a.sphincter muscles
b.posterior scrotal nerves
c.bulbospongiosus
d.

193. A 40 nm gap junction between tropocollagen arms contains which ion?
a.Ca
b.Fe
c. Carbohydrate
d.

194. Adrenaline,dopamine, GABA, serotonin receptors are?
a.7 times
b.4 times
c.ligand gated
d.

www.medicalsquid.com

195.If a doctor indulges in giving false medical certificate to a patient then he is liable to be prosectuted under?
a.137 IPC
b.157 IPC
c.197 IPC
d.

www.medicalsquid.com
196.Incorrect IPC match?
a.Murder 300 IPC
b.Attempt to murder 307?
c.Attempt to suicide
d.

197.Lady on long term hemodialysis developed carpel tunnel, on biopsy, it was Found to be due to amyloidosis. What type is the amyloid will be present?
a. Beta2 microglobulin
b.Amyloid light chain
c.ATTR
d.

198. An ICU pt on central line given Amikacin + ceftazidime. Culture grew gram positive bacteria in chain, he is Started on vancomycin for 2 weeks but bacteria still persisted. Which is it?
a.Staphylococcus aureus
b.Coagulase negative Staphylococcus
c. Enterococcus fecalis
d.GrpA streptococcus

199.Patient with jaundice and white stools. Which of the foll enzymes is not raised?
a.5’nucleotidase
b. alkaline phosphatase
c.aminotransferase
d.gamma glutamyl transferase

200.
www.medicalsquid.com
I have completed 200 questions In the process of finding answers. Please contribute with references (web links)
I think some questions have been repeated please report them. Also correct incorrect questions

Please remember no recall will ever be complete without your support. I have tried my best working alone on a slow internet connection. Contribute corrections and new questions. I will compile and send as PDF to all those who leave a comment.

Visitors Searched For:

13 thoughts on “AIIMS 2011 November RECALL[Complete 200 Q & A]

  1. 122.indications of systemic steroids in psoriasis
    a.pustular
    b.impetigo herpetiformis
    c.psoriatic arthropathy
    d.

    other option was erythroderma

    156.Lid retraction is caused by
    a.apraclonidine
    b.brimonidine
    c.latanoprost
    d.travaprost
    ans is a

  2. thanks a lot. in the era of unavailability of correct qn from guides in proper time…this saves a great time of people who are preparing single

  3. Qn 68. anticoagulant to sent blood for glucose estimation
    Qn.81. which is not a barrier to micro organisms
    Qn 95. T4 to T3 conversion not inhibited by: ans is methimazole
    Qn 115 is Qn 68 itself
    Qn 119 oral direct thrombin inhibitor: Ximelagatran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *